Chimerica on the Road: debatten over China en de VS!

Op 6 november van dit jaar gaan de Amerikanen naar de stembus. Enkele weken daarvoor worden in Beijing in de Grote Hal van het Volk tijdens het 18e Nationale Congres van de Chinese Communistische Partij Xi Jinping en Li Keqiang gepresenteerd als de nieuwe leiders. Willem Post, (Senior Fellow Amerikaanse politiek aan Instituut Clingendael) en Henk Schulte Nordholt (sinoloog, zakenman en publicist), debatteren onderling én met het publiek over de complexe relatie tussen deze twee giganten.

Uitgangspunt hierbij is “Chimerica”, een samenvoeging van de twee grootste economieën ter wereld. In Chimerica hebben de partners een duidelijke rolverdeling: de een doet de inkopen en de ander zorgt voor het geld. Het huwelijk houdt nog stand, maar de wereldwijde crisis van 2008 heeft wel voor spanningen gezorgd. Amerika saneert en wil zijn eigen export bevorderen. China wil de binnenlandse bestedingen aanjagen en koopt in plaats van buitenlands schatkistpapier buitenlandse bedrijven. Hoe gaat de relatie tussen deze twee giganten zich verder ontwikkelen? Blijft Chimerica bestaan of wordt het een Chimera, en valt het net als dit mythologische wezen uit elkaar?

Het publiek bepaalt de vragen die aan de orde zullen komen. Dit kunnen vragen zijn van economische of militair strategische aard, maar ook van een heel andere orde. Bijvoorbeeld wie is Xi Jingping en wie zou hij liever als gesprekspartner hebben, Romney of Obama? Vragen te over!

Debat ingeleid door Willem Post en Henk Schulte Nordholt

Meer info? Neem contact op met Arjen Schutten (06-46363854)

Leave a Comment.