2 mei 2013 Debat in de Balie: De Chinezen komen… toch?

Uitnodiging debat do 2 mei 20.00 uur De Balie, Amsterdam.

Over de invloed van een nieuwe grootmacht op ons leven. Naar aanleiding van de publicatie van het boek ‘China en Europa’ van Volkskrant-journalist Fokke Obbema.

In samenwerking met Linklaters, AtlasContact, de Volkskrant en het China Expertise Centre.

- De onstuitbare opmars van China.
- Over tien jaar spreekt iedereen Chinees!
- De Chinese draak is dood…
- China staat op instorten!
- Grondstoffenoorlog is onvermijdelijk.

Programma’s, boeken en gesprekken over de economische opkomst van China bevatten vaak stevige stellingen en deskundigen lijken eenvoudig in te delen: degenen die geloven in een onstuitbare opmars van China en anderen die verwachten dat interne problemen de overhand zullen krijgen.

Niemand lijkt precies te weten hoe het zit. En misschien is het enige eerlijke antwoord op vragen over de gevolgen van de economische opkomst van China wel: géén idee…
Maar dat de renaissance van deze economische grootmacht gevolgen gaat krijgen staat vast. Gevolgen voor de wereldpolitiek en economie, gevolgen voor onze manier van zakendoen en gevolgen voor ons dagelijks leven.

Wat er op dit moment gebeurt, waar we op moeten letten en wat we kunnen leren hoort u op 2 mei in De Balie.

Debatleider Henk Schulte Nordholt (sinoloog, ondernemer en schrijver van onder andere De Chinacode Ontcijferd) gaat in gesprek met experts, economen en ervaringsdeskundigen. Deelnemers in de politieke ronde zijn: Fokke Obbema (buitenlandredacteur en oud-chef economie van de Volkskrant, auteur van China en Europa), Han ten Broeke (VVD-kamerlid en woordvoerder Buitenlandse Zaken en Defensie), Désirée Bonis (PvdA-kamerlid, woordvoerder Buitenlandse Zaken) en Frans-Paul van der Putten (China-expert van Clingendael). In de economische ronde doen in ieder geval mee: Siebe Schuur (voormalig Hoofd Economische Afdeling van de Nederlandse ambassade in Peking), Pieter Riemer (equity partner bij Linklaters), Marcel Schabos (CEO en president van het Limburgse automotive-bedrijf Inalfa, dat in 2011 werd overgenomen door het Chinese staatsbedrijf BHAP)en Chang Wong voorzitter van de Dragons Businessclub, is de eerste landelijke businessclub voor alle Chinese en Nederlandse ondernemers en professionals in Nederland die actief zijn op het vlak van China-business. Zij gaan in discussie over de Chinese kenniseconomie, contacten en kapitaal en over de vraag: komen ze, of toch niet?

Een debat voor mensen die nu of in de toekomst met China te maken krijgen – voor iedereen dus.

Leave a Comment.