Fred Sengers op Radio 1 over 25 jaar na de Tiananmenopstand

De Chinese overheid doet er alles aan om de werkelijke omvang en betekenis van de Tiananmenopstand weg te poetsen. Tot op de dag van vandaag weten veel Chinezen niet wat er zich die dagen in hun land heeft afgespeeld. Dat zei Chinadeskundige Fred Sengers zaterdag 31 mei bij de Tros Nieuwsshow. Aan de vooravond van de 25ste herdenking sprak hij over de grootste opstand uit de geschiedenis van de Volksrepubliek.

“Veel Chinezen hebben de iconische foto van de Tank Man zelfs nog nooit gezien.”

Sengers is sinds kort als spreker en dagvoorzitter aangesloten bij het China Expertise Centre. Hij spreekt regelmatig op radio en tv over actuele kwesties in China.

Het Interview terugluisteren kan hier.

China Expertise Centre bij Fenedex: China, nu of nooit!

Door stijgende productiekosten wordt China minder interessant voor outsourcing. Maar door de groeiende binnenlandse economie is China voor Nederlandse exporteurs belangrijker dan ooit. Dat was de kern van Chinadeskundige Fred Sengers op het jaarlijkse China-symposium van Fenedex.

Met name op het gebied van voedsel en duurzaamheid ziet hij grote kansen voor de afzet van Nederlandse producten en knowhow.

Ruim 70 Nederlandse exporteurs waren op 22 mei naar conferentiecentrum De Ruwenberg gekomen om zich te laten bijpraten over de kansen en valkuilen van de Chinese markt. Gedurende de middag werden er door Fenedex verdiepende sessies aangeboden op het gebied van onder meer fiscaliteit, intellectueel eigendom en financiering.

Voor het plenaire programma was samenwerking met het China Expertise Centre gezocht. Die leverde niet alleen keynote-spreker Fred Sengers, maar ook Arjen Schutten die als dagvoorzitter het programma deskundig in goede banen leidde.

Het Fenedex China-symposium werd financieel ondersteund door ICBC.

CEC bij A Struggle for Peace in Utrecht

Onlangs was het China Expertise Centre aanwezig bij het congres ‘A Struggle for Peace’, georganiseerd door SIB-Utrecht. Henk Schulte Nordholt sprak voor het onderdeel ‘China’s derde weg: Politieke en economische uitdagingen’.

Dit onderdeel ging in op China’s gigantische economische groei en de groeiende rol van het land op het wereldtoneel. Dit blijkt niet uit het feit dat China territoriale claims ondersteunt met militaire middelen, maar ook uit recente bijdragen aan vredesmissies van de Verenigde Naties. Wordt China de nieuwe supermacht? Zal economische groei leiden tot sociale en politieke hervormingen? Is de sterkere positie van China een gevaar of een kans voor het Westen? Deze vragen kwamen aan bod in ‘China’s derde weg’.

Meer informatie over dit event kunt u vinden op de website van ‘A Struggle for Peace’.

Op bezoek bij Fenedex

China, dat is waar het gebeurt op zakelijk gebied. Het is een soort algemene wijsheid waarvan ik, als ik er langer over nadenk, eigenlijk niet goed weet wat zij betekent. Want wat gebeurt er dan eigenlijk precies in China? Wat is er voor het Nederlandse zakenleven allemaal mogelijk in dat verre, vreemde land? Dat is iets waar ik in deze serie blogs achter probeer te komen. Ik ga “op bezoek bij” een aantal grote spelers op het gebied van zakelijke betrekkingen tussen Nederland en China en probeer te achterhalen wat men daar op dagelijkse basis uitvoert.

Continue reading

Sponsors gezocht voor Crash Course Big China

Begin 2014 wil het China Expertise Centre een serie master classes organiseren over ‘the big picture’ van China. De opkomst van China is namelijk een van de belangrijkste ontwikkelingen in deze eeuw en gaat ons allemaal in toenemende mate beïnvloeden. Toch is er in Nederland nog betrekkelijk weinig aandacht voor het land in de media, de politiek en het publieke debat. We spreken de taal niet, kennen de geschiedenis maar oppervlakkig en hebben nauwelijks weet van gebeurtenissen die ons wel degelijk gaan raken.


Dat moet veranderen!

Voor de organisatie van dit evenement, zijn we momenteel opzoek naar sponsors en andere geïnteresseerden.

Meer informatie is te vinden in onze flyer:


Download Flyer


Smiley face

2 mei 2013 Debat in de Balie: De Chinezen komen… toch?

Uitnodiging debat do 2 mei 20.00 uur De Balie, Amsterdam.

Over de invloed van een nieuwe grootmacht op ons leven. Naar aanleiding van de publicatie van het boek ‘China en Europa’ van Volkskrant-journalist Fokke Obbema.

In samenwerking met Linklaters, AtlasContact, de Volkskrant en het China Expertise Centre.

- De onstuitbare opmars van China.
- Over tien jaar spreekt iedereen Chinees!
- De Chinese draak is dood…
- China staat op instorten!
- Grondstoffenoorlog is onvermijdelijk.

Programma’s, boeken en gesprekken over de economische opkomst van China bevatten vaak stevige stellingen en deskundigen lijken eenvoudig in te delen: degenen die geloven in een onstuitbare opmars van China en anderen die verwachten dat interne problemen de overhand zullen krijgen.

Niemand lijkt precies te weten hoe het zit. En misschien is het enige eerlijke antwoord op vragen over de gevolgen van de economische opkomst van China wel: géén idee…
Maar dat de renaissance van deze economische grootmacht gevolgen gaat krijgen staat vast. Gevolgen voor de wereldpolitiek en economie, gevolgen voor onze manier van zakendoen en gevolgen voor ons dagelijks leven.

Wat er op dit moment gebeurt, waar we op moeten letten en wat we kunnen leren hoort u op 2 mei in De Balie.

Debatleider Henk Schulte Nordholt (sinoloog, ondernemer en schrijver van onder andere De Chinacode Ontcijferd) gaat in gesprek met experts, economen en ervaringsdeskundigen. Deelnemers in de politieke ronde zijn: Fokke Obbema (buitenlandredacteur en oud-chef economie van de Volkskrant, auteur van China en Europa), Han ten Broeke (VVD-kamerlid en woordvoerder Buitenlandse Zaken en Defensie), Désirée Bonis (PvdA-kamerlid, woordvoerder Buitenlandse Zaken) en Frans-Paul van der Putten (China-expert van Clingendael). In de economische ronde doen in ieder geval mee: Siebe Schuur (voormalig Hoofd Economische Afdeling van de Nederlandse ambassade in Peking), Pieter Riemer (equity partner bij Linklaters), Marcel Schabos (CEO en president van het Limburgse automotive-bedrijf Inalfa, dat in 2011 werd overgenomen door het Chinese staatsbedrijf BHAP)en Chang Wong voorzitter van de Dragons Businessclub, is de eerste landelijke businessclub voor alle Chinese en Nederlandse ondernemers en professionals in Nederland die actief zijn op het vlak van China-business. Zij gaan in discussie over de Chinese kenniseconomie, contacten en kapitaal en over de vraag: komen ze, of toch niet?

Een debat voor mensen die nu of in de toekomst met China te maken krijgen – voor iedereen dus.

Chimerica on the Road: debatten over China en de VS!

Op 6 november van dit jaar gaan de Amerikanen naar de stembus. Enkele weken daarvoor worden in Beijing in de Grote Hal van het Volk tijdens het 18e Nationale Congres van de Chinese Communistische Partij Xi Jinping en Li Keqiang gepresenteerd als de nieuwe leiders. Willem Post, (Senior Fellow Amerikaanse politiek aan Instituut Clingendael) en Henk Schulte Nordholt (sinoloog, zakenman en publicist), debatteren onderling én met het publiek over de complexe relatie tussen deze twee giganten.

Uitgangspunt hierbij is “Chimerica”, een samenvoeging van de twee grootste economieën ter wereld. In Chimerica hebben de partners een duidelijke rolverdeling: de een doet de inkopen en de ander zorgt voor het geld. Het huwelijk houdt nog stand, maar de wereldwijde crisis van 2008 heeft wel voor spanningen gezorgd. Amerika saneert en wil zijn eigen export bevorderen. China wil de binnenlandse bestedingen aanjagen en koopt in plaats van buitenlands schatkistpapier buitenlandse bedrijven. Hoe gaat de relatie tussen deze twee giganten zich verder ontwikkelen? Blijft Chimerica bestaan of wordt het een Chimera, en valt het net als dit mythologische wezen uit elkaar?

Het publiek bepaalt de vragen die aan de orde zullen komen. Dit kunnen vragen zijn van economische of militair strategische aard, maar ook van een heel andere orde. Bijvoorbeeld wie is Xi Jingping en wie zou hij liever als gesprekspartner hebben, Romney of Obama? Vragen te over!

Debat ingeleid door Willem Post en Henk Schulte Nordholt

Meer info? Neem contact op met Arjen Schutten (06-46363854)

Kansen Offshore Wind China: voorlichtingbijeenkomst 9 feb

Het China Expertise Centre organiseert samen met Agentschap.NL op donderdagmiddag 9 februari in Utrecht een informatiebijeenkomst over kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven op de Chinese offshore windenergiemarkt. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd als voorbereiding op een Nederlandse sectormissie offshore wind naar de provincie Jiangsu eind februari. Namens het China Expertise Centre zal sinoloog en ondernemer Henk Schulte Nordholt tijdens de bijeenkomst specifiek ingaan op de valkuilen bij het vermarkten van kennis in China.
Zie de uitnodiging hieronder voor meer informatie.